Anevrism de artera iliaca - Dr. Rafael Halpern - Tel: 0740.195.363

Anevrismul de aorta abdominala
Tipuri de anevrisme arteriale
Anevrismul de
artera carotida
Anevrismul de artera carotida repezinta dilatarea arterei carotide - artera care vascularizeaza o parte din creier si fata.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera subclavie
Anevrismul de artera subclavie apare in special in urma unei fracturi a claviculei sau a unui traumatism in aceasta zona. Frecventa sa este mult mai mica in comparatie cu frecventa altor anevrisme arteriale.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
aorta abdominala
Anevrismul de aorta abdominala este reprezentat de dilatarea (balonizarea) arterei principale a organismului (aorta) la nivel abdominal.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera iliaca
Anevrismul de artera iliaca reprezinta dilatarea balonizarea arterei iliace. Aorta (principala artera a organismului) se bifurca la nivelul abdomenului inferior in cele doua artere iliace - artere din care porneste axul arterial care realizeaza vascularizatia arteriala a membrelor inferioare.

Citeste mai mult...

Anevrismul de aorta
toracoabdominala
Anevrismul de aorta toracoabdominal este cel mai sever tip de anevrism arterial. Din fericire frecventa acestuia este destul de redusa (3% din totalul anevrismelor de aorta).

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera poplitee
Anevrismul de artera poplitee repezinta dilatatia arterei situate in spatele genunchiului. Este cel mai frecvent anevrism al unei artere dupa anevrismul de aorta, reprezentand 80% din anevrismele arterelor perifierice. Netratat poate duce la decesul pacientului sau amputatia membrului inferior.

Citeste mai mult...

Anevrism de artera iliaca
anevrism de artera iliaca

Anevrismul de artera iliaca reprezinta dilatarea balonizarea arterei iliace. Aorta (principala artera a organismului) se bifurca la nivelul abdomenului inferior in cele doua artere iliace - artere din care porneste axul arterial care realizeaza vascularizatia arteriala a membrelor inferioare. Anevrismul de artera iliaca poate fi localizat la nivelul uneia sau a ambelor artere iliace. Deobicei se insoteste de anevrismul aortei insa poate apare si izolat doar la nivelul arterei iliace.


Cand banuim ca avem un anevrism de artera iliaca?
Pacientii cu anevrism de artera iliaca pot avea o masa pulsatila in flancul drept sau stang, pot prezenta constipatie asociata sau nu cu durere sau jena in fosa iliaca sau in lomba.


Cum diagnosticam un anevrism de artera iliaca?
Ecografia Duplex arteriala, AngioCT sau AgioRM stabilesc cu certitudine prezenta unui anevrism de artera iliaca, daca examinarea cuprinde abdomenul inferior si pelvisul.


Cum tratam anevrismul de artera iliaca?
Prin chirurgie deschisa, excizand partial sau total anevrismul si refacand fluxul arterial cu ajutorul unui tub din material sintetic Dacron sau PTFE. In cazul in care anevrismul de artera iliaca este asociat unui anevrism aortic, operatia este mai de durata si necesita repararea ambelor anevrisme.
Tratamentul endovascular este o interventie minimvaziva prin care se introduce o endoproteza (un tub sintetic) in interiorul anevrismului printr-o punctie la nivel inghinal si cu ajutorul unei sarme. Exista insa si cazuri in care anatomia specifica a anevrismului nu permite efectuarea tratamentului endovascular. Alegerea tratamentului endovascular sau chirurgical deschis se face in functie de anatomia particulara a anevrismului respectiv, experienta echipei chirurgicale, dotarea centrului respectiv, dorinta pacietului, prezenta comorbitatilor asociate, si costul interventiilor

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare
Consultatie si
Operatii
Chirurgie Vasculara
Dr. Rafael Halpern
Copyright 2018 Rafael Halpern