Anevrismul de aorta abdominala - Diagnostic - Dr. Rafael Halpern - Tel: 0740.195.363

Anevrismul de aorta abdominala
Tipuri de anevrisme arteriale
Anevrismul de
artera carotida
Anevrismul de artera carotida repezinta dilatarea arterei carotide - artera care vascularizeaza o parte din creier si fata.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera subclavie
Anevrismul de artera subclavie apare in special in urma unei fracturi a claviculei sau a unui traumatism in aceasta zona. Frecventa sa este mult mai mica in comparatie cu frecventa altor anevrisme arteriale.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
aorta abdominala
Anevrismul de aorta abdominala este reprezentat de dilatarea (balonizarea) arterei principale a organismului (aorta) la nivel abdominal.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera iliaca
Anevrismul de artera iliaca reprezinta dilatarea balonizarea arterei iliace. Aorta (principala artera a organismului) se bifurca la nivelul abdomenului inferior in cele doua artere iliace - artere din care porneste axul arterial care realizeaza vascularizatia arteriala a membrelor inferioare.

Citeste mai mult...

Anevrismul de aorta
toracoabdominala
Anevrismul de aorta toracoabdominal este cel mai sever tip de anevrism arterial. Din fericire frecventa acestuia este destul de redusa (3% din totalul anevrismelor de aorta).

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera poplitee
Anevrismul de artera poplitee repezinta dilatatia arterei situate in spatele genunchiului. Este cel mai frecvent anevrism al unei artere dupa anevrismul de aorta, reprezentand 80% din anevrismele arterelor perifierice. Netratat poate duce la decesul pacientului sau amputatia membrului inferior.

Citeste mai mult...

Diagnosticul anevrismului de aorta abdominala

Diagnosticul de certitudine a anevrismului de aorta abdominala se stabileste cu ajutorul AngioCT si AngioRM.


Aceste metode imagistice evidentiaza cu exactitate dimensiunile anevrismului, existenta sau nu a hematomului periaortic (in cazul rupturii sau fisurarii acestuia), precum si anatomia si relatiile acestuia cu organele vecine.


Alegerea intre cele doua metode diagnostice se face in functie de dotarea centrului medical respectiv, de costuri, precum si de existenta sau nu a unor alergii la diferitele substante de contrast care se injecteaza in timpul examinarilor respective si de functia renala a pacientului (in cazul prezentei unui grad de insuficienta renala injectarea substantei de contrast pentru angioCT poate duce la degradarea acuta a functiei renale).


Detaliile anatomice evidentiate cu ajutorul acestor metode diagnostice pot determina tratarea anevrismului respectiv prin metoda endovasculara sau metoda chirurgiei deschise. In anumite situatii speciale poate fi necesara efectuarea arteriografiei (angiografiei cu substractie digitala).


Ecografia Duplex (Doppler) arteriala efectuata la nivelul abdomenului poate vizualiza prezenta unui anevrism de aorta abdominala, insa masuratorile exacte sunt facute cu ajutorul uneia dintre cele doua examinari descrise mai sus.


Ecografia Duplex arteriala poate fi folosita in screeningul populatiei pentru anevrismul de aorta abdominala precum si in urmarirea postoperatorie a pacientilor.


In cele mai multe situatii este necesara o investigare completa preoperatorie a aparatului cardiovascular prin ecografie cardiaca, coronarografie si ecografie Duplex carotidiana. Deasemeni inaintea operatiei este necesar sa fie cunoscute si tratate toate focarele de infectii (abcesele dentare, infectii urinare, infectii nazofaringiene) care pot determina infectarea graftului sintetic ce va fi folosit la repararea anevrismului. Preoperator toti pacientii vor efectua urmatoarele investigatii: exudat nazal si faringian, sumar de urina si urocultura, control stomatologic.

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare
Consultatie si
Operatii
Chirurgie Vasculara
Dr. Rafael Halpern
Copyright 2018 Rafael Halpern