Operatii pentru anevrismul de aorta - Dr. Rafael Halpern - Tel: 0740.195.363

Anevrismul de aorta abdominala
Tipuri de anevrisme arteriale
Anevrismul de
artera carotida
Anevrismul de artera carotida repezinta dilatarea arterei carotide - artera care vascularizeaza o parte din creier si fata.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera subclavie
Anevrismul de artera subclavie apare in special in urma unei fracturi a claviculei sau a unui traumatism in aceasta zona. Frecventa sa este mult mai mica in comparatie cu frecventa altor anevrisme arteriale.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
aorta abdominala
Anevrismul de aorta abdominala este reprezentat de dilatarea (balonizarea) arterei principale a organismului (aorta) la nivel abdominal.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera iliaca
Anevrismul de artera iliaca reprezinta dilatarea balonizarea arterei iliace. Aorta (principala artera a organismului) se bifurca la nivelul abdomenului inferior in cele doua artere iliace - artere din care porneste axul arterial care realizeaza vascularizatia arteriala a membrelor inferioare.

Citeste mai mult...

Anevrismul de aorta
toracoabdominala
Anevrismul de aorta toracoabdominal este cel mai sever tip de anevrism arterial. Din fericire frecventa acestuia este destul de redusa (3% din totalul anevrismelor de aorta).

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera poplitee
Anevrismul de artera poplitee repezinta dilatatia arterei situate in spatele genunchiului. Este cel mai frecvent anevrism al unei artere dupa anevrismul de aorta, reprezentand 80% din anevrismele arterelor perifierice. Netratat poate duce la decesul pacientului sau amputatia membrului inferior.

Citeste mai mult...

Urmarirea postoperatorie dupa operatia pentru anevrism

Urmarirea postoperatorie are drept scop evidentierea precoce a unor complicatii care pot apare dupa operatia pentru anevrism legate de graftul montat (endograft sau graft montat prin interventia chirurgicala) dar si supravegherea progresiei bolii anevrismale la nivelul arterelor sanatoase la momentul operatiei.


Asadar pacientii care au avut o interventie endovascular vor trebui supravegheati prin examene angioCT sau angioRM la 1 luna, la 3 luni, la 6 luni si apoi anual.


Complicatiile care pot apare la acesti pacienti sunt legate de migrarea endograftului (deplasarea sa in interiorul anevrismului) determinand astfel patrunderea din nou a fluxului sangvin in sacul anevrismal, ceea ce va duce la cresterea in continuare a acestuia. Cresterea sacului anevrismal poate fi determinata de aparitia asa numitelor endoleak-uri, fluxuri sangvine datorate fie unei artere care se varsa in sacul anevrismal, fie rupturii endograftului, fie lipsei de etansietate a endograftului cu artera sanatoasa. In majoritatea acestor cazuri va fi nevoie de o reinterventie fie chirurgicala, laparoscopica sau endovasculara.


In cazul pacientilor operati chirugical deschis, o ecografie Duplex arteriala la 1 luna, 3 luni, 6 luni si apoi anual este suficienta.


Dupa operatie indiferent de metoda folosita pacientii vor trebui tratati cu medicamente antiplachetare (Aspirina sau Clopidogrel) si cu medicamente antilipemiante de tipul statinelor.


In anumite cazuri speciale trebuie asociat si un tratament cu anticoagulante orale de tipul Trombostopului, Sintromului sau Warfarinei.


Deasemeni bolile asociate (hipertensiunea, diabetul) vor trebui atent monitorizate si controlate.


Dupa operatie pacientul va putea duce o viata normala, se va putea intoarce la lucru, va putea conduce autovehicule si va putea efectua eforturi dupa 6-8 saptamani.

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare
Consultatie si
Operatii
Chirurgie Vasculara
Dr. Rafael Halpern
Copyright 2018 Rafael Halpern